Chirurgia cataractei

Ce este cataracta?

 

Cataracta este o afectiune a unei structuri transparente din interiorul ochiului uman, numita cristalin. Acesta functioneaza ca o lentila care ne ajuta sa vedem clar lumea inconjuratoare. Mai mult de 50 % dintre persoanele de peste 65 de ani au dezvoltat deja aceasta boala, iar la cei peste 75 de ani procentul este chiar mai mare. Trebuie sa intelegem ca aceasta afectiune face parte din procesul normal de imbatranire a cristalinului. Cataracta poate apare insa si la persoane mai tinere care lucreaza in medii intens poluate sau care au suferit fie un traumatism la nivelul ochiului, fie o boala oculara netratata corespunzator. De asemenea, cataracta poate sa apara adesea si in cazul persoanelor care sufera de boli care afecteaza mai multe organe, precum diabetul zaharat.

Simptome si semne ale cataractei

Cel mai adesea pacientul constata ca “nu mai vede la fel de bine ca inainte”, uneori ajunge chiar sa schimbe cateva perechi de ochelari, fiind nemultumit de rezultat. Obiectele inconjuratoare pot fi percepute ca avand un contur neclar sau chiar dedublate. Uneori lumina puternica este suparatoare pacientul preferand o lumina ambientala de intensitate redusa.

Pe scurt, cataracta reprezintă o afectiune in care pacientul poate prezenta simptomele si semnele urmatoare:

  • Vedere slabita sau încetosata numita adesea ceata;
  • Vedere dubla;
  • Halou in jurul luminii;
  • A doua vedere – atunci cand un individ care in mod normal poarta ochelari de citit, brusc ii poate reveni vederea;
  • Pete de culoare maron in campul vizual.

 

Ce cauzeaza cataracta?

 

  • Varsta inaintata – cel mai des intalnit factor;
  • O dieta saraca in antioxidanti;
  • Razele ultraviolete;
  • Diabetul;
  • Fumul de tigara;
  • Aerul poluat;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Infectiile;
  • Traumele;
  • Bolile genetice si metabolice.

 

Atunci cand debuteaza, cataracta are un mic efect asupra vederii, aceasta fiind initial putin incetosata ca si cum se priveste printr-o sticla murdara. Pe masura ce inainteaza boala de cataracta va conduce la o pierdere semnificativa a vederii si vor fi afectate toate activitatile cotidiene. Cataracta este asadar opacifierea progresivă a cristalinului uman care poate deveni atat de opac incat sa impiedice chiar patrunderea luminii si formarea imaginilor pe retina.

Tratamentul cataractei

 

Singura modalitate de a trata cataracta este de a indeparta chirurgical cristalinul natural opacifiat si de a-l inlocui cu un cristalin nou, artificial. Aceasta procedura chirurgicala poate sa redea pacientului vederea in totalitate.

 

Cum decurge operatia de cataracta?

 

Cei mai multi dintre pacientii Clinicii noastre sunt surprinsi sa constate cat de usoara si nedureroasa este operatia de cataracta. Interventia nu necesita spitalizare, asadar toti pacientii sunt externati in aceeasi zi. Operatia de cataracta in cadrul Clinicii de Oftalmologie Sfantul Andreise realizeaza cu ajutorul unui microscop ultraperformant – Leica Alcon si dureaza in medie circa 30 minute. Zona oculara este izolata de mediul exterior printr-un camp chirurgical de unica folosinta care sa asigure protectia impotriva contaminarii. Chirurgul indeparteaza cristalinul opacifiat cu ajutorul unui aparat numit facoemulsificator – Infiniti Ozil care foloseste ultrasunetepentru a obtine un efect rapid si eficient, iar in locul acestuia se va introduce cristalinul artificial pe care pacientul, consiliat de medicul oftalmolog, il alege. Pentru o mai buna protectie a structurilor ochiului este necesara injectarea unor substante vascoelastice in timpul operatiei. Dincolo de confortul oferit pacientului, aceste produse de buna calitate asigura rezultate vizibile inca din a doua zi postoperator, ochiul fiind mai putin reactiv in perioada de recuperare.

 

Tipuri de Cristaline Artificiale

 

Cristaline artificiale monofocale – proiectate cu scopul de a corecta doar vedera la distanta sau doar pe cea la aproape, ulterior fiind necesara o corectie suplimentara cu ajutorul unor ochelari pentru a obtine o functie vizuala optima. Cristaline artificiale multifocale – proiectate cu scopul corectiei simultane a vederii la distanta si la aproape, ochelarii fiind necesari doar in situatii exceptionale sau pentru a citi caracterele foarte mici. Cristaline artificiale monofocale asferice – sunt printre cele mai avansate modele de pe glob, proiectate cu scopul de a asigura formarea imaginilor cu contur perfect clar, un contrast marit pentru vedere mai buna in lumina slaba si o stabilitate excelenta in timp. Dupa implantarea cristalinului, chirurgul indeparteaza substanta vascoelastica iar la sfarsitul operatiei este necesara inchiderea ermetica a tuturor inciziilor, fiind folosite uneori fire de sutura sau mai recent un lipici ocular special care sigileaza eficient plaga pentru cateva zile si nu produce jena locala.

 

Odata ce operatia este completa, pacientul va fi atent monitorizat, i se vor da instructiuni post operatorii, care trebuiesc respectate conform indicatiilor medicului si a asistentei medicale ce au in ingrijire pacientul.